Novel Isteri Separuh Masa

NOVEL ISTERI SEPARUH MASA


Demi rasa cinta yang dikurniakan Ilahi, aku terus rela menjadi isterinya…. Walaupun hanya isteri separuh masa.


Sharifah Nurilyana Syed Fesal mengunakan nama pena Suri Ryana dalam bidang penulisan. Isteri Separuh Masa hasil tangan yang kedua selepas MAID. Novel setebal 551 muka surat cukup menghiburkan kepada sesiapa yang mengikuti novel ini. Dari membaca dilaman Blog suri hinggalah terpanggil untuk memilikinya. Pada awal mei 2012 yang lalu bertempat di PWTC sempena pesta buku antarabangsa aku sempat berjumpa dan mendapat sentuhan tangan suri di novel ini. Puas rasa dapat jumpa penulis itu sendiri.

Novel ini mengisahkan Medina Izwani anak angkat kepada keluarga Dato Abdullah dan Datin Aliyah. Kerana tidak mahu kehilangan dan terlalu sayangkan Medina Izwani Nenek menjodohkan Nazrin Shah anak Dato’ Abdullah sebagai pasangan hidup. Oleh kerana tidak mahu dikatakan tidak mengenang budi Medina Izwani menurut sahaja cadangan nenek. Tetapi tidak pada Nazrin Shah. Nazrin menganggap Medina Izwani sebagai musuh kerana Medina Izwani pernah memberitahu keluarga angkatnya kecurangan kekasihnya Zita hingga keluarga Nazrin melarang perhubungan itu. Sejak itu perang dingin berlaku diantara Medina dan Nazrin tak pernah surut. Nazrin akur untuk berkahwin dengan Medina Izwani kerana kesihatan nenek. Hidup Medina menjadi huru hara bila Nazrin menjadi tutorial dalam salah satu subjek yang diambil. Watak Megat Shasril , Alif , Zafril adalah memangkin dalam kesinambungan cerita antara Medina dan Nazrin.

Sinopsis Dari Kulit Novel 
Bagi Nazrin Shah, Medina Izwanilah punca mama dan papanya tidak menerima kekasihnya, Zita sebagai menantu. Dia seterusnya mengisytiharkan ‘perang’ dengan adik angkatnya itu. Mereka ibarat Israel dan Palestin, tidak pernah berdamai walaupun bertahun sudah berlalu. Hubungan mereka menjadi semakin rumit apabila nenek berkeras ingin menjodohkan mereka berdua sebelum Nazrin Shah menyambung pelajarannya di luar negara.
Dapatkah anjing dan kucing hidup bersama? Bagaimana pula dengan pelajaran? Dapatkah Medina Izwani membahagikan tugas sebagai seorang pelajar dan seorang isteri dengan sebaiknya? Impiannya untuk menyambung pelajaran bersama Megat Shazril ke Ireland terpaksa dilupakan demi menyempurnakan hasrat nenek.
Sepanjang berada di luar negara, Nazrin Shah tidak pernah mengambil tahu mengenai Medina Izwani. Rasa benci terhadap gadis itu tidak juga surut-surut. Dia hanya berpurapura melayan Medina Izwani dengan baik di hadapan keluarganya sahaja. Berlainan pula halnya dengan Medina Izwani. Sudah puas dia menghambat rasa cinta buat suaminya itu, tetapi masih juga gagal.
Bertahun berlalu dan kini Medina Izwani bergelar seorang mahasiswi. Hidupnya menjadi huru-hara apabila Nazrin Shah mengambil alih kelas tutorial untuk salah satu subjek yang diambilnya. Hati pula semakin tidak menentu apabila terpaksa tinggal sebumbung dengan lelaki itu garagara nenek yang ingin menetap bersama mereka.
Apakah penghujungnya kisah mereka nanti?
Demi cinta yang dianugerahkan Allah, Medina Izwani rela menjadi isteri kepada lelaki itu, walaupun hanya isteri separuh masa... walaupun hanya dilayan sebagai isteri di hadapan ahli keluarganya sahaja.
Tetapi, sampai bila dia dapat bertahan dengan sikap Nazrin Shah yang langsung tidak menghargainya? Adakah dia akan berpaling dan menyahut salam perkenalan daripada Zafril?
Kehadiran bunga-bunga orkid misteri berserta kad mengingatkannya kepada Megat Shazril. Medina Izwani semakin bercelaru. Teringat kembali janji lelaki itu yang sanggup melakukan apa sahaja demi memilikinya. Apakah ada ruang dan peluang untuk Medina Izwani dan Nazrin Shah menyulam cinta dan hidup bahagia hingga akhirnya?


Petikn - petikan menarik dari Novel
“ maksud nenek?” soal Abang Nazrin penuh minat.
“ Nazin Shah dan Medina Iwani, nenek sayang sangat dengan kamu berdua. Boleh kamu turuti permintaan nenek?”
Jantungku semakin berdebar-debar saat in. Isy, Wani! Relaks la.. Kau bukannya nak dijatuhi hukuman penjara ke, apa ke.. tenang Wani, tenang! Aku hanya menganggukkan kepala. Walaupun berat permintaan nenek nanti, aku tahu aku terpaksa juga menunaikannya. Tidak mungkin aku akan membantah setelah keluarga ini sanggup memberikan aku kasih ayang yang tak berbelah bahagi.
“Permintaan apa nek?” Abang Nazrin yang semakin tidak sabar terus mendekati nenek. Punggungnya dilabuhkan di sebelah wanita itu.
“Nazrin,nenek mahu kamu berkahwin dengan Medina Izwani sebelum kamu sambung belajar ke UK.” Kata-kata yang keluar daripada mulut nenek menyebabkan aku tergamam. Terasa seperti aku baru sahaja dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup! Dunia ku terasa berpusing-pusing. Aku cuba sekali lagi memahami ayat nenek yang mudah itu. Kenapa terlalu sukar rasanya untuk mengahadamkan perkataan- perkataan yang kudengari tadi?
“What! That is not a good idea, nek!”
Tempikan suara Abag Nazrin yang bergema didalam rumah ini membawa aku kembali ke alam nyata. Ya Allah, betulkah apa yang aku dengar tadi? Aku terpaksa berkahwin dengan ‘Si bapak singa’? Kenapa Abang Nazrin Kenapa tidak orang lain? Apa akan jadi dengan masa depanku?
“Nenek…. Kenapa Wani pula yang kena kahwin dengan Abang Nazrin?” soalku bersama air mata yang sudah pun bergenang dimata.
“Sebab Wani adalah calon yang paling sesuai” jawab nenek dengan tenang. Aku pula cuba mencari alasan supaya tidak kedengaran seperti membantah seratus-peratus permintaan nenek itu.
“Wa.. Wani tak boleh nenek sebab Wani masih belajar, baru nak ambil SPM.” Alasan yang paling relevan saat ini kuluahkan kepada nenek. Sebelum sempat wanita itu bersuara, suara Abang Nzrin bergema lagi.
“Nenek, sebab kesilapan yang dah Uncle Aidil lakukan, Nazin pulak yang kena kahwin dengan Wani? Mengarut! Tak masuk akal! Nonsense! Nenek ni dah tak betul ke?” Dia meraup wajahnya berulang kali sehingga kulihat wajahnya itu menjadi merah. Ah, memang tidak logik! Aku adalah perempuan yang paling dibencinya. Mana mungkin dia akan menerima perminaan nenek.
“Nazrin! Watch your mouth!” tengking papa kepada Abang Nazrin pula. Keadaan didalam rumah ini kurasakan semakin berserabut. Aku menjadi semakin takut. Takut dengan apa yang bakal terjadi. Ada air mata mengalir dipipi saat ini. Mama yang memandangku dengan penuh simpati juga kulihat sama menangis. Tanganku digenggamnya kuat, seakan-akan cuba memberikan aku kekuatan.
“Why nenek? Why? Apa kaitan kisah Uncle Aidil tu dengan Nazrin?” soal Abang Nazrin yang masih tidak berpuas hati dengan keputusan nenek. Dia terus bangun dari sofa. Sebelah tangan bercekak pinggang manakala sebelah tangan memicit dahi.
“Nenek tak mahu kamu jadi seperti Aidil,” ujar nenek yang mendongak ke arah cucunya itu.
“Nenek , Nazrin boleh fikir apa yang baik dan apa yang buruk.Takkanlah Nazrin nak kahwin senyap-senyap di luar Negara? Nazrin ke sana untuk belajar nek, bukan untuk berkahwin.” Bersungguh-sungguh Abang Nazrin cuba meyakinkan nenek. Aku pula hanya mampu berdoa supaya nenek berubah hati dan membatalkan hasratnya itu.
“Sebelum ke luar Negara, Uncle Aidil juga berjanji macam-macam dengan nenek. Godaan hidup di sana lebih dasyat daripada di Malaysia. Nazrin. Nenek tak mahu kamu silap membuat pilihan.” Nyata nenek memang nekad dengan keputusannya untuk mengahwinkan kami. Aku mengesat air mta yang mengalir dengan hujung pijama.
“Nazrin tak nak kahwin dengan dia ni, nek! Nzrin anggap dia tak lebih daripada seorang adik angkat aje,” ujar Abang Nazrin dengan tegas. Nnek ula terus berdiri apabila mendengar kata-katanya itu.
“Jadi, kamu tak mahu tunaikan permintaan nenek?” Nenek yang sentiasa lemah lembut ketika berkata-kata, sentiasa mengeluarkan ayat-ayat yang mendamaikan jiwa kni mnengking Abang Nazrin. Abang Nazrin juaga nyata terkejut dengan reaksi nenek. Kemudian, dia teus memeluk wanita itu. Papa dan mama kulihat hanya memerhati sahaja dalam keresahan yang pastinya semakin menggunung.
“Maaf, nek.Bukan Nazrin tak mahu tetapi Nazrin betul-betul tak mampu,,,, “ ujar Abang Nazrin perlahan. Kemudian, dia terus berlari naik ke atas.
Lega juga hatiku apabila Abang Nazrin beria-ria menolak permintaan nenek kerana aku tahu, aku tidak mampu untuk berbuat demikian. Aku hanya mampu mengikut sahaja kerana takut dikatakan seorang cucu yang tidk mengenang budi.
“Nazrin.. dengar dulu. Nenek belum habis cakap lagi ni… Nazrin….” Tanpa kusangka-sangka nenek terus meluru ke arah tangga.Papa dan mama turut bangun dan kemudian terdengar jeritan nenek.
“Ya Allah!!!” Aku terus meluru ke arah tangga.
Terdengar hentakan kaki Abang Nazrin yang brlari turun untuk melihat apa yang telah terjadi kepada nenek. “Mak!!!” jerit mama dan papa serentak. Mataku terpandang kearah tubuh nenek yang terbaring diatas lantai.”Nenek!!!”
"Mak Timah , tolong ambilkan kunci kereta!!!” Mama terus menjerit dengan cemas kea rah Mak Timah yang kemudianya berlari naik keata. Aku terus menangis dan menangis. Kepalaku semakin bercelaru dengan apa yang sedang berlaku. Papa pula kelihat mencempung nenek dan sebelum membawanya keluar untuk dimasukkan kedalam kenderaan, sempat lagi papa bertanya dengan begis kepada Abang Nazrin.
“Puas hati kamu sekarang.” Puas hati kamu sekarang?? Soalan itu juga kurasakan seperti ditujukan kepadaku.

“Suami kau cakap? Hey,kau dengar sini baik-baik! Sedarlah diri sikit. Ada hati nak panggil aku suami konon. Kalau tak kerana nenek, tak mungkin aku berkahwin dengan anak pungut macam kau. Entah dari mana asal keturunan kau pun aku tak tahu.”
Pedih kata-katanya menikam hatiku. Air mata yang semakin laju mengalir tidak dapat kutahan lagi. Tidak sangka aku sehina dan sekeji itu di mata Abang Nazrin.
“Abang Nazrin ! Kalau bencikan Wani sekalipun tak perlu hina keturunan Wani. Wani tahu Wani memang tak layak untuk seorang lelaki seperti abang. Wani juga tahu Wani Cuma anak angkat aje tetapi abang dah lupa ke yang kita semua sama aje disisi Allah? Yang membezakan kita nanti hanyalah iman dan takwa. Abang dah lupa semua tu?” soalku bertalu-talu.
“Hey, tak perlulah nak berceramah pulak kat aku. Kau dah lupa kata-kata aku malam pertama kita bernikah dulu? Sooner or later, aku tetap akan ceraikan kau," jawabnya kasar.
“Sampai hati abang buat Wani macam ni….” Rintihku bersama air mata yang mengalir.
“Aku nak kau berjanji dengan aku yang kau tidak akan jadi batu penghalang dalam hubungan aku dengan Zita. Janji dengan aku sekarang!” gesa Abang Nazrin. Takut benar kehilangan Kak Zita. Aku yang sudah tidak mampu menjawab kata-katanya ketika itu hanya menangis sahaja. Pada waktu itu bau aku tahu betapa bodohnya aku keana mengharapkan seorang lelaki seperti Abang Nazrin untuk mencintaiku. Air mata yang tadinya laju mengalir telah pun semakin berkurangan.
“ Aku tahu ini tidak adil untuk kau tetapi aku tak sanggup kehilangan Zita kerana kau,” kata lelaki itu lagi. “ BIla tiba masanya nanti , aku akan ceraikan kau!”
Ayat itu diucapkannya sekali lagi menyedarkan aku yang dimata Abang Nazrin, Aku tak ubah seperti kain buruk. Tak berharga sama sekali dan akan dicampakkan ke dalam tong sampah pada bila-bila masa sahaja.
“Baiklah… kalau itu yang abang mahukan. Anggap aje yang Wani ni bukan lagi isteri abang. Anggap aje Wani dah tak ada didalam hidup abang. Buatlah apa yang abang suka, asalkan abang bahagia. Wani janji Wani tak akan jadi panghalang.” Petah mulutku mengucapkan ayat-ayat itu. Perasaan aku terhadapnya akan ku buang jauh dan aku tidak akan mengharapkan apa-apa lagi daripadanya.
“Good. You better keep your words!” ujarnya yang puas hati dengan janjiku ketika itu. Kalau aku bermati-matian menghalang mereka bersama pun, tidak ada jaminannya lelaki itu akan mencintaiku. Sesungguhnya aku pasrah dengan takdir hidupku.
Semasa aku menceritakan tentang perbuatan sumbang kak Zita dahulu. Abang Nazrin dan kak Zita sudah hampir-hampar hendak bertunang waktu itu. Tetapi, kerana sayangnya aku terhadap Abang Nazrin dan tidak mahu dia tertipu, aku cepat-cepat beritahu perkara itu kepadanya dan seluruh ahli keluargaku. Memang aku tidak pernah menyangka yag perkara itu akan menjadi punca rosaknya hubungan kekeluargaan di antara kami.

“Medina Izwani!”
Isy .. dia ni memang suka benar panggil nama penuhku. Agaknya, sedap sangat nama aku sampai perlu menyebutnya hari-hari.
“Medina , dia panggil kau tu.” Mai bersuara sambil memegang lenganku. Ikutkan hati , ingin sahaja aku terus melangkah pergi tetapi takut pula kalau ada perkara penting yang ingin diberitahunya. Lebih-lebih lagi kalau perkara itu berkaitan dengan nenek.
“Isk.. aku malas betullah dengan dia ni.” Dengan geram aku terus kea rah ‘si bapak singa’ itu. Kawan-kawanku juga turut sama mengekoriku.
“Sorry tapi, rasanya saya hanya panggil Median Izwani tadi." dengan sinis ‘si bapak singa’ itu berkata.
Aku pula terus berbisik kepada mereka. “korang baliklah dulu. Aku akan call korang nanti.” Mereka mengangguk dan kemudian beredar meninggalkan aku dan Abang Nazrin.
“Awak buat apa kat sini?” Acuh tak acuh aku menyoalnya. Mata pula kuhalakan ke arah bangunan putih yang teretak diseberang jalan. ”Nak jemput kau baliklah . Apa lagi?!” bentaknya. Mimpi apa agaknya lelaki ini tk pun salah makan ubat kut. Aku terus menjawab kata-katanya. “Tak payah. Saya boleh balik dengan teksi nanti.”
“Hey, kau jangan nak mengada-ada ye. Balik aje dengan aku.” Semakin panas hatiku jadinya apabila terdengar ayat lelaki itu. Mata kukecilkan sedikit dan aku terus memandang tepat ke dalam matanya.
“Doktor Nazrin! Tolong beritahu saya, kenapa saya perlu balik dengan awak?” soalku dengan geram. Hatiku ini masih lagi mendidih apabila teringatkan tentang pembentangan yang perlu dibuat minggu hadapan. “ Sebab aku malas nak jawab soalan nenek nanti kalau aku balik sorang. Kau sendiri yang cakap nenek dah mula mengesyaki sesuatu,kan? Aku tak nak nenek risau!” ikutkan hati, mahu sahaja aku menyuruhnya memberikan alasan kepada nenek. Tetapi aku pasti, mesti ada sahaja jawapan pedas yang akan ku terima daripada lelaki ini. Wajahku masam sahaja sepanjang perjalanan. Begitu juga dengan wajah lelaki itu. Kami hanya diam sahaja dan melayan lagu cinta yang sedang ke udara. Bluek! Tak sesuai langsung!
“Dah lama kau buat kerja macam tu? Sedap aje kutuk aku kat dalam kelas!” Akhirnya, lelaki itu bersuara dengan sinis. Kenapa agaknya ayat yang keluar daripada mulutnya selalu sahaja membuatkan darahku naik mencanak? Nak cari pasal dengan akulah tu! Aku mengerling ke arah wajahnya yang tak berperasaan itu.
“Medina Izwani.” Tersentak aku apabila nama penuhku keluar daripada mulut lelaki itu sekali lagi.
“Ya, ada apa, doctor Nazrin?” balasku. Seperti didalam kelas pulak.
“AKu tahu aku lebih kacak daripada brad Pitt. Tapi, tak perulah kau tenung aku sampai macam tu sekali. Lagipun, aku ni memang taka da ciri-ciri lelaki idaman kau pun,kan!” sindirannya membuatkan aku terus memejamkan mata seketika. “Perasan! Bila masa saya tengok awak? Saya tengah pandang bangunan-bangunan yang baru dibina kat sebarang jalan tu la!” Dengan lancer aku menepis kata-katanya.
“So , dah lama kau buat kerja tu?” sekali lagi dia menulangi soalan tadi.
“Kerja apa?”
“Kutuk aku dalam kelas” jawabnya dengan nada tidak pua hati sambil mengerling kearahku sekilas.
“Eh, terasa ke ? rasa-rasanya saya tak mention nama awak dalam kertas tu pun.” Sengja hendak menyakitkan hatinya.
“Kau ingat aku bodoh?! Macamlah kau ada abang lain kat dalam dunia ni,” bentak ‘si bapak singa’ bersama wajah yang makin tegang.
“Siapa makan cili dialah rasa pedasnya,kan?” soalku dengan nada yang sinis bersama ketawa yang  dibuat-buat di hujung ayat. Sebiji yang selalu dia lakukan kepadaku.

“Niza, Mia, Jue dan Husna … aku ada sesuatu nak beritahu korang.” Sesungguhnya aku sudah tak sanggup untuk berahsia lagi.
“Cakaplah Medina .. kenapa muka kau pucat sangat ni?” aku menarik nafas dalam-dalam sebaik sahaja mendengar soalan Niza.
“Hang ni buat suspenselah. Risau pulak aku tengok hang n,” kata jue. Dia memandang ke arahku dengan pandangan yang serius. Aku terdiam seketika. Cuba mengumpul kekuatan memberitahu perkara yang sebenarnya. Abang Nazrin terus mencapai tanganku. Nampaknya semua mata kini tertumpu kearah tanganku yang digenggam lembut oleh tangan Abang Nazrin.
“Aku sebenarnya dah berkhwin,” lafazku dengan tenang.
“Hah?” Nyata Niza kelihatan sangat terkejut ketika ini. Aku menganggukkan kepala kearahnya.
“Hang buat lawak ka ni?” Jue pula bersuara. Aa ketawa kecil dihujung ayat. Tapi , apabila dilihatnya riak wajahku tetap serius ketawa itu hilang dibibir.
“Biar betul… “ Husna pula bersuara.
Betul… aku dah berkahwin,” ulangku sekali lagi. Mai kulihat mencapai gelasku sekali lagi. Disedutnya degan perlahan air yang masih berbaki.
“Hang kahwin dengan siapa?” soal jue. Jelas dia kelihatan terkejut saat ini.
“Nazrin Shah Abdullah”